miércoles, 18 de diciembre de 2019

SORTIDA VIU EL PARC!

 
El dimarts 12 de novembre els alumnes de cinquè vam anar al parc d'Olèrdola on van poder descobrir a partir de diferents xerrades i jocs cooperatius la gran història d'aquest castell. Van aprendre que des de la prehistòria els seus pobladors van deixar empremta al llarg de la plataforma rocosa; vestigis de l'edat del bronze i del ferro, un poblat iber, una cisterna i una impressionant fortificació romana de caràcter militar, una ciutat medieval amb esglésies preromàniques i romàniques, un castell i tombes medievals antropomòrfiques excavades a la roca.
Després vam fer un taller de pintures rupestres, cadascú va practicar i va poder fer la seva pròpia creacióTambé vam fer una passejada pels voltants del castell observant la vegetació que predomina fent un petit taller d'identificació a partir de la forma, les flors  i la olor. 
 En acabar vam assistir a la festa de cloenda, on vam veure l'espectacle d'un mag.

A continuació podreu veure totes les fotos d'aquell dia: 



 

lunes, 2 de diciembre de 2019

Museu de les Matemàtiques 4t

Avui els alumnes de 4t hem anat al Museu de les Matemàtiques, a Cornellà!
Hem pogut gaudir d'un dia ple d'aprenentatges i diversió!

Hi havia molts jocs matemàtics:
- Tangram
- Patrons
- Simetries
- La Torre de Hanoi
- Cubs
- Sudoku amb edificis de colors
- Pentominos

I moltes coses més...!



INICIEM ELS GRUPS INTERACTIUS!!

A l’escola Les Roquetes treballem amb diferents metodologies per tal d’arribar a tots i cada un dels alumnes i adaptar-nos als diferents ritmes d’aprenentatge. Dintre d’aquestes diferents metodologies, apostem molt pels agrupaments flexibles.  Ens encanta treballar en grup, ja que així ens ajudem i les activitats són molt més divertides quan treballem junts. Una de les actuacions que es du a terme a tota l’escola, des de la comunitat de petits, passant per mitjans i fins a la de grans, són els grups interactius.


Al novembre, la comunitat de grans va començar a treballar en grups interactius.
Fem servir aquesta organització del grup a les àrees de català i matemàtiques. Aprofitant les sessions en les que hi han dos mestres a l’aula, ens agrupem en 4 grups heterogenis. Hi ha, per tant, quatre activitats diferents. Dues de les activitats són dirigides pels mestres i dues són autònomes.

Cada activitat està programada per a tenir una durada d’uns 20/25 minuts, de manera que cada grup d’alumnes passa per totes les activitats al finalitzar les dues sessions que ocupen. Al haver dues taules dirigides per mestres, és més fàcil ajudar a tots els membres del grup a fer tasques més complexes. Els alumnes s’ajuden entre ells i el mestre pot interactuar amb tots els membres i donar les eines necessàries per a la realització de la tasca. S’acostuma a treballar la comprensió lectora i l’expressió escrita a llengua, i la numeració i resolució de problemes a matemàtiques. Les activitats autònomes, són autocorrectives i acostumen a ser exercicis que ja s’han treballat amb anterioritat i que els alumnes saben fer sols.


A través d’aquesta pràctica s’adquireixen, també, valors relacionats amb la diversitat com la solidaritat, la companyonia i la cooperació. És una actuació que s’inclou dins de l’escola inclusiva, ja que pretén  atendre a la diversitat fent ús d’estratègies que ajudin a que tots puguin accedir als aprenentatges, sense importar les individualitats de cadascú.


TREBALLEM EN GRUPS COOPERATIUS


El curs passat,  l’equip de mestres de l’escola, vam iniciar una formació per incloure el treball cooperatiu dins de les nostres aules.


Mestres i alumnes estem aprenent junts a cooperar per aprendre i a aprendre a cooperar, que és una visió innovadora del procés d’ensenyament-aprenentatge.
Per a treballar cooperativament, es divideix  l’alumnat en equips bases. Aquests grups seran heterogenis i, un cop formats, es mantindran durant un temps (aquest any es mantindran tot el curs). Cada equip elaborarà, amb ajuda dels mestres,  un “pla de l’equip” on escriurà, per consens:  quins són els seus objectius durant la durada del pla, quin rol exercirà cada membre del grup (hi ha una sèrie de càrrecs i funcions que es treballen prèviament) i quins són els compromisos individuals de cada alumne de l’equip. Quan arribi la data pactada, es valorarà el pla de l’equip, reflexionant sobre cada aspecte i proposant millores. La valoració del pla donarà les pautes per l’elaboració d’un nou pla de l’equip, amb nous objectius, rols i compromisos.



El treball cooperatiu consta de diferents àmbits d’actuació: la cohesió del grup, aprendre a cooperar i fer servir el treball cooperatiu  per a aprendre coses noves.
Per a cada un dels àmbits, hi ha diferents activitats i estructures de treball, que els alumnes ja van coneixent. Cada activitat o estructura té un nom i unes pautes que es treballen i es recorden abans de dur a terme la sessió.
Desprès de cada sessió de treball cooperatiu, fem una reflexió de com ha anat i l’anotem al diari de sessions, per tal de tenir en compte allò que ha anat bé i allò que hem de millorar.


Aquest tipus de treball és molt motivador i enriquidor, ja que deixa de banda la competitivitat i individualitat i fomenta la participació de tots dintre de les seves possibilitats. Cada alumne aporta alguna cosa al grup i el resultat final beneficia a tots. A la vegada, es treballen diferents valors, com poden ser l’ajuda, la solidaritat, la capacitat d’escoltar, l’empatía, la cooperació, la reflexió, la autocrítica, la superació...
Treballar en equips base fomenta la cohesió del grup i l’atenció a la diversitat. Un alumne brillant, pot consolidar els seus aprenentatges al ser capaç d’explicar conceptes als altres. Un alumne amb dificultats, rep l’ajuda dels companys i comparteix l’èxit, de manera que la seva autoestima es veu reforçada. Tots els membres tenen una funció i una responsabilitat, de manera que entre tots cooperen fins, per consens, resoldre l’activitat proposada.

A la comunitat de grans, gaudim del treball en equip i som cada vegada més capaços de fer-ho amb èxit.  Aprendre junts ens està fen més grans!

lunes, 11 de noviembre de 2019

TORNEN ELS PADRINS LECTORS

Benvolgudes famílies,

Un any més els alumnes de 6è inicien la tasca com a padrins de lectura dels nens de 2on. Una tasca que si bé no sempre es fàcil, es molt enriquidora per tots els participants.
Els grans han pogut ensenyar als petits estratègies de lectura, han incentivat el gust per ella i els han pogut ajudar a entendre algunes paraules i conceptes que apareixien en els llibres.
Els petits han demostrat que tenen un bon nivell de lectura i que de petits només tenen l'edat, doncs han treballat tan bé com els grans.
Us deixem una petita mostra perquè pugueu veure com ho han fet de bé.








viernes, 8 de noviembre de 2019

Fira de la tardor

La setmana passada vam celebrar a l'escola La Castanyada i aquest any tocava la Fira de Tardor.

Durant les darreres setmanes cada classe va escollir la recepta que volia el·laborar i entre dimecres i dijous es van posar mans a l'obra. Quin flaire més bo sortia de les classes!



Dijous 31, qui va voler es va disfressar de castanyer o de castanyera: 

Ens vam trobar al pati. Allà estaven les taules de la fira preparades amb totes les receptes de tardor. Les famílies ens van ajudar molt, tant a parar taules, com a repartir els dolços i més tard les castanyes torrades.

Vam passar una bona tarda i vam acabar amb les panxes ben plenes. Aquí podeu veure algunes fotos i també a la galeria. Teniu l'enllaç més abaix:




martes, 29 de octubre de 2019

Escape room d'hàbits saludables

Bon dia famílies!

Aquest trimestre els alumnes de quart hem fet un escape room d'hàbits de vida saludable!

Ha estat molt divertit i hem après quines són les claus per a tenir una bona salut!

Realitzar activitat física habitualment
Descansar un mínim de 8 hores diàries
Menjar seguint les indicacions de la piràmide de l'alimentació
Mantenir una correcta higiene personal




















miércoles, 23 de octubre de 2019

Taller digital: Aprenent a editar una pel·lícula sobre la nostra ESCOLA

TALLER DIGITAL: APRENENT A EDITAR UNA PEL·LÍCULA SOBRE LA NOSTRA ESCOLA

En aquest taller els alumnes de la Comunitat dels Grans aprenen a fer fotos i vídeos creatius sobre els espais més significatius de l'escola i, a més a més, creen una pel·lícula amb música, efectes, animacions...
Voleu veure com ens han quedats????


Creat per DANIELA, ALÍCIA I ERIK


Creat per IVET, WASSIM I DOMENECH

Creat per SARA i VÍCTOR


Creat per ANGEL, AINHOA I AITOR

Creat per MARC I DAVID

Bon dia!

Ja hem començat els tallers a la Comunitat de Grans.

L'objectiu d'aquests tallers és fer un aprenentatge més lúdic i manipulatiu, on els nostres alumnes treballin les seves habilitats de manera més significativa i competencial. Es barregen els alumnes de 4rt, 5è i 6è, per tal de millorar la convivència al centre, aprendre els uns dels altres i potenciar el concepte de comunitat.  

Avui us presentem el taller Art-English, que es fa en llengua anglesa. En aquest taller els nens i nenes aprenen a crear personatges per després animar-los amb la tècnica Stop Motion.

Aquí teniu el resultat del primer grup:

miércoles, 25 de septiembre de 2019

La Comunitat de Grans dóna la benvinguda!



Benvinguts i benvingudes a la Comunitat de Grans!
Ja hem iniciat el nou curs 2019/2020 i aprofitem per presentar-nos!
Després de l’estiu venim amb les piles carregades per donar lo millor de nosaltres mateixos i endinsar-nos en aquesta aventura de l’aprendre! Estarem al vostre costat per guiar-vos en el vostre aprenentatge acadèmic i personal!

Preparats? Llestos? Endavant! Bon viatge i compte…vénen corbes!

viernes, 7 de junio de 2019

SORTIDA AL CRARC

El passat dilluns, dia 3 de juny, els nens i nenes de quart vam anar al Centre de Recuperació d'amfibis i rèptils de Catalunya ( CRARC ) que es troba al poble de Masquefa.

Ens van explicar moltes coses i vam veure molts animals. També ens van ensenyar la zona on tenen l'hospital d'animals, i fins i tot ens van deixar tocar alguns.

En acabar vam anar a dinar i jugar a un parc molt gran amb gronxadors i d'altres aparells per pujar i fer exercici. Hi havia també una pista i vam poder jugar a futbol amb nens de quart d'una altra escola.

Quan ja estaven cansats i acalorats ens vam menjar un gelat i vam tornar cap a l'escola.

Aquí teniu algunes fotos de la sortida. 

Sabríeu dir el nom de tots aquests animals?